При Чакъра
28 септември 2021
Цени
За нас
Меню
Галерия
За контакт
Връзки
Арбанаси
Търсене
Валутни курсове:
Църква "Рождество Христово" Е-мейл
Църквата "Рождество Христово" в Арбанаси е най-старата, най-интересната и най-голямата по площ. Строена е вероятно през XV век. В най-стария си вид е била малка с едно помещение и външна апсида. В първата половина на XVII век е разширена на запад със самостоятелно женско отделение и закрит притвор. На север е с открита аркада, завършваща на изток с параклиса "Йоан Кръстител". През 1632 г. северната страна на аркадата била зазидана и приспособена за трапезна галерия.
Вътрешното пространство на църквата е стенописвано изцяло от неизвестни български майстори зографи. В изписването и се забелязват три стенописни слоя. Най-старата живопис е от XV-XVI век. От нея е запазена композицията "Страшният съд". Части от този най-стар живописен слой са открити и по стените на наоса и олтара на мъжкото отделение.
Притворът, трапезната галерия и параклисът са изписани напълно през 1632-1649 г. Последното стенописване в женското отделение е от втората половина на XVII век.
Църквата "Рождество Христово" е строена, разширявана и украсявана със средствата на богатите арбанашки търговци. На различни места в църквата по стенописите се четат имена на дарители.
Стенописите в трапезната галерия и женското отделение на параклиса представляват подробен календар със сцени и светци по дни и месеци. До входа на параклиса вляво е изобразено "Колелото на живота".
Стенописите в наоса на параклиса изобразяват живота и страданията на Йоан Кръстител. Иконостасът там е дело на тревненски майстори резбари.

 
IBAN: BG05BPBI81701603030321

SWIFT: BPBIBGSF

Христомира Чакърова ЕООД

България, Арбанаси 5029, ул. Св. Никола 28

Имейл: chakyra@abv.bg