При Чакъра
28 октомври 2021
Арбанаси Е-мейл
Арбанаси не е само старинно село с авангардни къщи, заслужаващи нашето любопитство. То е един рядък и значим исторически паметник, който е способен да ни върне векове назад. Но освен това, Арбанаси е една от топ дестинациите на туристите, които преди всичко искат да опитат от най-характерния вкус на България. За това допринасят множеството хотели в Арбанаси, решени в типично възрожденски стил.

Селището е разположено само на 4 км от Велико Търново и от почти всяко кътче в него можете да видите прочутите хълмове Царевец и Трапезица. Освен за исторически паметник, село Арбанаси е обявено и за курорт. За първи път за него се споменава в фермана на Сюлейман Великолепни от 1538 г., с което можем условно да сложим началото на неговата история. В центъра на селото ще видите паметника на Иларион Драгостинов, участник в Априлското въстание и главен апостол на втория революционен окръг - Сливенския, родом от Арбанаси. Преди всичко селото е прочуто със старинните си къщи, които са основните паметници на културата и основните виновници за привличането на такъв голям брой туристи.

Най-много историческа информация за Арбанаси е останала от възрожденско време, когато и селото е достигнало до своя икономически разцвет. Изключително развити са били занаятите, като основен поминък по онова време е джелепчийството, суватчийството, медникарството, златарството. В района са се отглеждали един от най-добрите лозя в цялата страна, както се е създавала е изключително качествена коприна.

Арбанаси има богата история, дълга и вълнуваща. Селището преминава през много повратности, преживява османското иго, гръцката културна инвазия, не е пряк участник в революционните борби, но редица исторически извори доказват живия му дух. До всичко това може да се докосне всеки, който има желание и възможност, а разходката до старинното селище определено си заслужава.

От запазените къщи будят интерес двете музейни Костанцалиевата и Хаджиилиевата. Наред с арбанашките къщи и чешми особен интерес представляват седемте арбанашки църкви. Това са "Рождество Христово", "Свети архангели Михаил и Гавриил", "Свети Димитър", "Свети Атанас", "Свети Георги", "Успение Богородично" и "Свети Никола". Последните две по-късно са превърнати в манастири.

На около 3-4 км от Арбанаси се намират "Преображенският манастир" и манастирът “Св. Троица”. Горна Оряховица е на 3 км североизточно от селото, а Лясковец е разположен 7 км на изток.

 
IBAN: BG05BPBI81701603030321

SWIFT: BPBIBGSF

Христомира Чакърова ЕООД

България, Арбанаси 5029, ул. Св. Никола 28

Имейл: chakyra@abv.bg